Yritysten oikea käsi vuodesta 1995

Yritysten oikea käsi vuodesta 1995

Jos se olisi ollut vasen käsi, Aito-Palvelun tarinasta olisi tullut kovin erilainen.

Kesällä 1998 Aito-Palvelu-tilitoimiston ensimmäisen polven yrittäjä Airi Toijala tippui tikapuilta, ja  oikea käsi katkesi. Siihen tyssäsi hetkeksi yrityksen ensimmäinen laajennus: toimitilojen siirtäminen makuuhuoneesta autotalliin remontoituun tilaan. Airi kun oli juuri maalaamassa tuon autotallin päätyä.

Aito-Palvelun tulevaisuuden kannalta se oli kuitenkin ratkaiseva tömähdys, sillä sitä kautta nykyinen yrittäjä Satu Toijala-Saari päätyi alalle ja perheyrityksen jatkajaksi.

Tänä päivänä yritys työllistää Satun lisäksi neljä muutakin kirjanpidon ammattilaista.

Mutta palataanpa alkuun.

 

Isännän iltatyöt vaihtuivat puolison päätoimeksi

Kirjanpitotyöt toi alun perin perheeseen Airin puoliso, pankkialalla päätyönsä tehnyt Markku Toijala. Kun yhdistykset alkoivat uusien vaatimusten myötä tarvita kirjanpidollista apua, Markku ryhtyi hoitamaan niiden asioita iltatöinään.

Airi aikoi pysyä kotiin kannetuista numeroista kaukana. Hänellä oli takanaan pankkiuraa, jonka hän oli kuitenkin vaihtanut  aikuisopiskelun kautta ompelemiseen. Tai yrittänyt vaihtaa. Yhä useammin hän huomasi osallistuvansa tilitöihin miehensä apuna.

Toiminta kasvoi, ja tuli yhtiöittämisen aika. Tokihan Airille sopi osakkuus yhtiössä. Markku hoitaisi talouspalveluita, Airi myisi ompelupalveluita. Hyvä idea. Perustettiin Aito-Palvelu.

Käytännössä yhtäkään ompelutyötä ei Aito-Palvelun nimissä ole ehditty tekemään, sillä kirjanpito on pitänyt Airin kiireisenä. Ompelu pudotettiin toiminnan kuvauksesta pois. Airista tuli päätoiminen yrittäjä. Toiminta laajeni, ja palveluita kehitettiin.

Nyt Airi ja Markku viettävät ansaittuja eläkepäiviään. Aikaa on vaikka ompeluun: kunhan ei tule liiaksi kiipeiltyä tikapuilla.

 

Lähihoitajasta tulikin tilien hoitaja

Kohtalo. Sitä se tilitoimistoyrittäjyys tuntuu Toijalan perheen naisille olevan. Vaikka muuta on meinattu, kirjanpito on vienyt mennessään.

Satu Toijala-Saari oli opiskelemassa lähihoitajaksi, kun Airin käsi katkesi. Huoli asiakkaista oli kova, ja Satu tuli äidin avuksi iltaisin ja viikonloppuisin. Airi saneli, ja Satu naputteli. Asiakkaiden asiat hoituivat.

Olihan Satu toki autellut yrityksessä koko sen olemassaolon ajan. Kopiointia, postitusta sun muuta. Kirjanpito oli kuitenkin vielä uusi, kiinnostava maailma. Kysyttävää piisasi enemmän kuin Airi ehti työn lomassa sihteerilleen vastailla.

Niin siinä kävi, että Satulla oli edessä alanvaihto. Hoitoalan opinnot vaihtuivat liiketoiminnan opiskeluun.

Äidistä ja tyttärestä tuli työkavereita.

Satu opiskeli työn ohessa vielä tradenomiksi. Vuonna 2002 muutettiin autotallitoimistosta liiketiloihin Kuoppa-aholle. Airi jäi eläkkeelle 2017, jolloin vetovastuu siirtyi Satulle.

 

Nimi on kuin tekijät itse

Yrityksen ajatuksena on ollut alusta asti toimia yrittäjien tukena ja turvana, ja vapauttaa heidät tekemään huolettomasti omaa ydinosaamistaan.

Aito kuvaa niin toimintaa kuin tekijöitäkin. Samalla se sisältää Airin nimen alkukirjaimet. Jos Satua ja hänen veljeään olisi kuunneltu vuonna 1995, ovessa lukisi Mato-palvelut, isän nimikirjainten mukaan.

-Ihan hyvä näin, sanoo Satu.

 Satu luotsaa tilitoimistoa eteenpäin suurella sydämellä. Niin on päässyt käymään, että henkilökuntaa on palkattu lisää yksi kerrallaan: Elina, Tiina, Virpi ja kolmasosa Tapiosta.

Kaikki tekevät työtään rautaisella ammattitaidolla ja intohimolla palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Tauolla Uno raikaa ja sika lentää

Jotta työn jaksaa tehdä hyvin, on tärkeää myös relata ja lepuuttaa aivoja. Sitä Aito-Palvelun viisikko teroittaa asiakkailleen, ja siitä he huolehtivat myös omassa arjessaan.

Perhearvot, huumori, luonto ja elämän kauniista asioita nauttiminen yhdistää Aito-Palvelun väkeä. (Ne kauniit kukkaistutukset yrityksen edustalla ovat muuten Virpin käsialaa.)

 Jos ohittaa Aito-Palvelun toimiston iltapäivällä klo 14:n korvilla, saattaa ulos kantautua naurua ja ehkä pientä sadatteluakin.

Siitä tietää, että on kahvi- ja lautapelitauko. Tai hienommin sanottuna: Aito-Palvelussa treenataan matemaattista ajattelua ja ongelmaratkaisukykyä taktiikkapelejä pelaamalla.

Toimiston porukan suositukset: Heitä sikaa, Rummicub, Uno ja Ketjureaktio.

Aito-Palvelu-yrityksen-tarina-taukopeli